Blog | Waarom een tuinontwerp laten maken als je ook zelf kan doen?
Een tuinontwerp zelf maken? Ja, waarom niet? Het is niet moeilijk om een schetsje te maken van je nieuwe tuin of dakterras. Maar toch hoor ik regelmatig dat ze op een gegeven moment vastlopen. Het gaat namelijk niet alleen om mooie vormen op papier in elkaar te laten passen. De ‘ohjaa’ komt vaak pas al je begint over het materiaalgebruik, een beplantingsplan, past de sfeer bij de omgeving?, is er een lichtplan?, is het kindvriendelijk?, wat doet het weer met mijn tuin?
Na een aantal a4’tjes vol schetsen, wordt er gevraagd om eens mee te kijken naar een goed ontwerp.
Als je een tuin hebt die ontworpen is naar jouw smaak, goed bij de stijl van je woonhuis past en ook praktisch is, dan word je vanzelf meer een buitenmens!
En dan..?
Een ontwerp begint dan ook altijd eerst met een kijkje achter de voordeur. Een woning vertelt heel veel over jou als bewoner, hoe je leeft, wat je belangrijk vindt en hoe je kan ontspannen. Als ik samen met de bewoners een wensenlijst opstel, wordt die indruk in de meeste gevallen ook bevestigd. Natuurlijk zijn er mogelijkheden waar je niet over na hebt gedacht, maar geen nood! Dat komt vanzelf naar voren bij het invullen van de checklist!
Heb je ook al een een kijkje genomen bij de buren, in tijdschriften of op internet? Pinterest geeft je heel veel ideeën! Ik ben altijd benieuwd naar de beelden die je al hebt gevonden, zodat ik zeker weet dat ik tijdens het ontwerpen de goede richting in ga.
Na het kennismakingsgesprek ga ik aan de slag met het ontwerp. Alle stukjes ga ik tot een passende puzzel maken. Ideeën worden in 3D uitgewerkt, zodat je meteen een gevoel van maat en beleving krijgt!
Bij een tweede gesprek wordt het conceptontwerp besproken. Is het nodig, dan pas ik het een en ander aan. De volgende stap is de uitwerking! Door middel van een moodboard, voorbeelden van beplanting, verlichting en meubilair komt de schets tot leven.
Realisatie
Net zoals een slager ook geen broden gaat bakken, zal ik mij ook beperken tot het ontwerpen. Voor uitwerking van constructies of voor de uitvoering is een andere specialist nodig. Ben je op zoek naar een hovenier? Vraag het mij gerust, ik breng je graag in contact met een hovenier die bij jouw stijl tuin past of ervaring heeft in de specialisme die je zoekt.
Doe-het-zelf-tips:
- Nieuwbouw? Neem in een vroeg stadium contact op met een tuinontwerper of hovenier, zodat binnen en buiten op elkaar afgestemd kunnen worden.
- De tuin op de schop? Zijn er materialen of beplanting die je kan hergebruiken? De kosten voor een nieuwe tuin worden vaak onderschat. De trend van nu is oud=nieuw. Door materialen een nieuw leven te geven, kunnen de kosten worden gedrukt.
- Bepaal je budget voordat je begint. Zo voorkom je tegenslagen maar ook teleurstellingen.
- Zorg dat je niet in het donker staat. Bepaal op tijd waar de kabels en leidingen moeten komen, zodat je ook voor de tuinverlichting alles in orde brengt.
Meer tips? Neem gerust contact met me op!
留言