top of page

BLOG | Vakantie in je achtertuin!

Het is eindelijk weer zover; zomer! Buiten leven, een stralend zonnetje en vooral relaxen. Voor de bewoners van het Spaanse eiland Ibiza draait het hier allemaal om, maar ook als Nederlander kunnen wij hier probleemloos volop van genieten. Elke zomer zoeken wij dit ongedwongen vakantiesfeertje op!

Kan de vakantie voor jou ook niet lang genoeg duren? Neem de trends mee naar huis en houd het vast met een Ibiza Style-tuin!

Voor wie ooit op Ibiza op vakantie is geweest, zijn de twee stijlen vast herkenbaar; de Bohemian-stijl die door de hippies wordt geuit en de moderne stijl die met name in de luxe Beach clubs voelbaar is.

Ondanks dat deze stijlen een wereld van verschil zijn, is het uitgangspunt hetzelfde; relaxen! Op een tuin die veel onderhoud vraagt zit je niet te wachten!

De op Ibiza geïnspireerde tuinen zijn de laatste jaren ook in Nederland meer en meer een trend aan het worden, met name de moderne stijl. Het voordeel is dat deze trend zowel voor grote, als voor de kleine tuinen heel geschikt is!

Materialisatie Door de basis van de tuin licht te houden, veel wit, heb je ondanks het grijze weer in de winter en herfst, toch een frisse en verzorgd uitziende tuin. De bekende Ibiza gevels; wit gestucte of gepleisterde muren, geven het typische rustige Ibiza-gevoel. Combineer dit met fijne natuurlijke materialen zoals grind, verweerde planken of robuuste palen, een houten vlonder of bamboe. Grote luxe meubels, zorgvuldig gekozen accessoires en tropische beplanting maken het sfeertje af.

De gouden tip is; zoek de contrasten op! Combineer grote tegels, met fijne halfverharding (beach pebbles of grind), rustige aardetinten (wit, white wash) in combinatie met donkere items (donkere bloembakken, panelen, meubilair, enz.) of juist frisse kleuren (in Bohemian-stijl). Doe dit ook in de beplanting; fijn bladerige plantensoorten in combinatie met een groot blad. Wil je het juist rustig houden, kies dan niet voor contrasterende kleuren, maar ga voor ton-sur-ton (bijvoorbeeld paarse en blauwe tinten).

Beplanting Een palmboom of olijfboom in Nederland? Ja, dat kan! Zorg er dan wel voor de tuin beschut genoeg is. Tropische beplanting is immers wel vorstgevoelig. Deze bomen zijn echte eyecatchers voor je tuin! Ben je op zoek naar iets wildere beplanting die eenvoudig is te onderhouden, goed in het Nederlandse klimaat groeit, maar wel een zuidelijk sfeertje geven. Kies dan voor siergrassen, bijvoorbeeld grassoort met een bontgekleurd of grijs blad. Een bamboe is ook een goede optie, groeit snel, sterk en wintergroen! Ben niet bang dat je buren ongewild mee gaan genieten van de bamboe, er zijn ook niet-woekerende soorten! Wil je graag meer kleur, dan is lavendel, een oleander of een Toscaanse jasmijn (wintergroene klimplant) een hele mooie keuze.

Een extraatje.. Zomeravond-gezelligheid en heb je de ruimte? Een overkapping laat je nog langer van je tuin genieten! En als je dan ’s avonds in je tuin zit, is een goed verlichtingsplan ook een must!

Wil jij ook kunnen genieten van vakantie in je eigen achtertuin, maar kom je er niet helemaal uit hoe je het moet aanpakken? Vraag mij gerust om hulp!


Recente Blogs
Volg ZO. Tuinontwerp op social media
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page